|
|
|
... sütőport, a citrom reszelt héját, csipetnyi sót és a porcukrot összedolgozom. Egy közepes nagyságú tepsit 10 deka vajjal egyenletesen bekenek. A felvert tojásokat a tejjel simára keverem. A lisztes keverék felét a tepsibe teszem, majd a krumplinyomón átpréselt túróval meghintem. Rászórom még a megtisztított mazsolát. Ezután a meghámozott, kis kockákra vágott őszibarack és a félret... |
|
|
|
|
|
|
|
... keverni .A liszetet a sütőporral és a pici sóval szintén .
A vajas masszába önteni egy kevés tejet , majd 2- 3 kávéskanál Nescacaóval , meg 1 db tojással összekeverni , hozzádni a lisztes keveréket .
Lehet ugy is hogy a kakaót csak a tészta felébe keverni , ekkor 2 szinü lesz a keksz .
1 órát pihentetni a hütőben . szaggatni mejd sütöpapirral kibélelt t... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... egészet forrald fel. Miután felforrt, akkor látod, milyenre sikerült az állaga. Ha túl sűrűnek látod, önts hozzá egy kis tejet, és újra forrald föl. Ha túl hí... |
|
|
|
|
|
|
|
... áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük. A többi hozzávalóból rugalmas tésztát észítünk, jól kidolgozzuk. Kinyújtjuk, rákenj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kimagozott meggy
Először a tejet,tojást,sót,cukrot,a felfuttatott élesztőt és a zsírt ös... |
|
|
|
|
|
|
|
... teáskanál őrölt fahéj
Az almákat hámozd meg, magozd ki és vékonyan szeleteld fel. Egy tálban keverd össze a cukrot, lisztet és fahéjat. Az almát tedd egy nagyobb tálba és öntsd rá a lisztes keveréket. Tedd hútőbe egy egész éjszakára.
Tészta:
2 csésze liszt
1 teáskanál só
2/3 csésze főzőmargarin vagy rama
3 egy csésze hideg viz... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőport, sót, fahéjat, gyömbért és a vaníliás cukrot. Egy másik keverő edénybe tegyük a tojást, tejet, mézet, olajat és a teafőzetet. Keverjük jól össze, majd kis adagokban keverjük bele a lisztes keveréket. Dolgozzuk alaposan össze, majd egy kivajazott és liszttel megszórt őzgerinc- vagy gyümölcskenyérformába öntsük. 150 fokos sütőben legalább 45-50 percig süssük. Célszerű fogvá... |
|
|
|
|
|
|
|
... tűzről levéve belekeverjük a vajat, és 15 percig hűtjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a félretett citromlével habosra (de nem keményre) verjük, félidőben hozzáadunk 2 dkg cukrot. A lisztes keveréket, a tojássárgákat, a citromlevet és a citromhéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérje egyharmadát. Végül óvatosan belekeverjük a maradék fehérjét, és az előkészített for... |
|
|
|
|
|
|
|
... korban támadja meg a lisztharamat a növényeket, annál súlyosabb a kár.
Tetemes károkat okozhat
Kezdetben az apró foltok napról, napra növekednek, végül összefüggő lisztes bevonatot képeznek a levelek színén és fonákján valamint a levélnyélen és a hajtásokon. Erős fertőzések esetén a fiatal bimbókon, terméseken is megjelenik. A nyár végén apró, fekete tűszúrás... |
|
|
|
|
|
|
|
... süssük készre.
A krémhez a tojássárgáját és a lisztet kevés tejjel keverjük csomómentesre. Forraljuk fel a maradék tejet a cukorral, majd állandóan kever getve öntsük hozzá a tojásos-lisztes tejet, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. Közben vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét, keverjük a krémhez, majd a margarinnal keverjük habosra. A kihűlt pisztáciás to... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás sárgákat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A kakaót, a cappuccino port, a kávét, a fahéjat és a sütőport összekeverjük a liszttel. A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas masszához, majd belekeverjük óvatosan a tojásfehérjehabot. A formákba öntjük a masszát (csak 2/3-ig, mert megnőnek!), mindegyik muffin tetejére teszünk darabolt... |
|
|
|
|
|
|
|
... héját lereszeljük, a lisztet és a kakaót átszitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat és a cukrot habosra verjük. Állandóan kevergetve a cukros habhoz adjuk a lisztes keveréket, a vajat és a narancshéjat. 28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük a tésztát, és meleg sütőben megsütjük.
2.
A krémhez a csokolád... |
|
|
|
|
|
|
|
... is szeptemberben időszerű. Ilyenkor vetjük például az egynyáriakat, amelyeket évente újra kell vetni (pl. szabadföldbe búzavirágot, menyecskeszemet, hidegágyba lángvirágot, kúpvirágot, lisztes zsályát és szegfűt). Ebben az időszakban ültetjük a gumós dísznövényeket is. Az utóbbiak közül különösen kedvelt térségünkben a lila, sárga és piros díszhagyma, az óriás hagyma, a medvehagym... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
2. A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojások sárgájával. Beletesszük a lisztes keveréket, a tejet, a tejszínt, egy csipet sót, és simára keverjük. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk.
3. Serpenyőben kevés vajat melegítünk, és a szokásosnál vastagabb (kb. 1 ... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük, és félretesszük. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót meg a sütőport, és összedolgozzuk 8 dkg forgácsokra szelt vajjal. A tojásokat 5 dkg cukorral felverjük, és kis adagokban a lisztes keverékhez dolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy lábasban kevés sóval vizet forralunk, a tésztából forró vízbe mártott kanállal gombócokat formázunk, és négyesével a forrásb... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint, és simára keverjük. Apránként hozzákeverjük a zabpelyhet is. Vaníliaaromával ízesítjük, majd a mandulával és a dióval is összedolgozzuk. Lisztes kézzel golyókat formálunk a masszából, kivajazott tepsibe tesszük, és meleg sütőben 25 percig sütjük. Amikor aranyszínűre sült, elzárjuk a sütőt, és még 10 percig benne hagyjuk. Minyonpap... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük. A lisztet, a margarint és a cukrot elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sütőport. A tojásokat villával kissé felverjük, belekeverjük a reszelt almát, a narancshéjat, majd hozzákeverjük a lisztes masszához. A szedret óvatosan beleforgatjuk, és a tésztát kivajazott sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben 70-80 percig sütjük, de 50 perc után kissé mérsékeljük a tüzet. Ha ... |
|
|
|
|
|
|
|
Az üvegházi molytetűnek nálunk 10-12 nemzedéke is kifejlődhet, ezért észlelése után azonnal védekezni kell
A liszteske már a szabadban is megél, sőt áttelel. Nyaranta, így idén is tömegesen jelen volt minden kertészkedő területen. Kiválóan szaporodik a kultúrnövényeken, például a napraforgón, tökféléken, valamint a széles levelű gyomokon egyaránt, így nem csoda, hogy min... |
|
|
|
|
|
|
|
... mokkáskanál só.
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral és reszelt citromhéjjal. Margarinnal kikenjük a tepsi alját és oldalát, beleszórjuk a lisztes keverék felét. A tehéntúrót szétmorzsoljuk a liszt tetején, a meggyszemeket elrendezzük rajta és ráhintjük a maradék lisztet. A habosra felvert tojást és a tejet összekeverjük, és egyenlet... |
|
|
|
|
|
|
|
... a szódabikarbónával és a narancshéjjal.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval.
A cukrot habosra keverjük a tojások sárgájával és a narancslével, majd hozzákanalazzuk a lisztes keveréket felváltva a tejjel.
Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjét a masszához, és a tésztát a papírral kibélelt muffinformába kanalazzuk. (csak 3/4-ig töltjük meg!)
20-25... |
|
|
|
|
|